[wpml_language_selector_widget]

Данило С. Фурунџић, директор ЈП „Кикинда“: Велике инвестиције тек предстоје

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

После више од годину и по дана од оснивања новоформираног јавног предузећа, радом и резултатима оправдана је реформа јавних предузећа у Кикинди и потврђено да је ЈП „Кикинда“ озбиљан ентитет који је на себе преузео дугорочне обавезе.

Приоритет за наредну годину биће стављање у функцију и прилагођавање постојеће водоводне мреже постројењу за прераду воде како би сви становници имали воду по највишим стандардима. Други део инвестиција биће усмерен ка што већем смањењу губитака на мрежи, а у плану је изградња нових бунара и реконструкција пијаце у центру града. Говорећи о овим и другим инвестицијама у оквиру петогодишњег плана пословања, директор ЈП „Кикинда“Данило С. Фурунџић, истакао је да ово јавно предузеће чека пуно посла, с обзиром на ситуацију која је затечена.

У данима када температуре увелико падају испод нултог подеока, ЈП „Кикинда“ сумирало је и завршни рачун за 2016. годину који је показао приход од 411 милиона динара, од чега је 250 милиона динара из делатности водоснабдевања и одвођења отпадних вода.

Сами приходи су очекивани. Оно због чега смо задовољни је количина инвестиција које смо остварили од тих прихода. 20 одсто утрошено је на инвестиције“, каже Данило Фурунџић, директор ЈП „Кикинда“.

Када је инвестирање у питању, у шта је највише улагано у години која је на измаку?  

Ове године смо спроводили мањи део инфраструктурних радова, инвестиције су превасходно биле терцијарног карактера и служиле су за унапређење пословања, у побољшање услова рада и опреме, да бисмо могли следеће године да имамо континуиране приходе. Највише смо улагали у само пословање у погледу радних процедура, у побољшање услова рада и опреме, контроле рада- евиденције радног времена и контроле сигурносних објеката нашег система…Доста се улагало у ИТ, пре свега у погледу евиденције кварова и дигитализације водоводне мреже. Када су инфраструктурна улагања у питању, ове године успели смо да заменимо 1 километар водоводне мреже, опремили смо бунаре у 6 села аутоматским начином дезинфекције воде чиме је микробиолошка неисправност воде смањена са 25на чак 7 одсто за временски период од 6 месеци, реновирали све објекте унутар комплекса предузећа, а радимо и константну замену водомера које смо ове године уградили у 3000 домаћинстава, што се претходних година није радило. Купили смо електромагнетне мераче протока воде са којима су сви наши бунари сада опремљени да би имали прецизне податке о потрошњи воде. Увелико радимо на евиденцији потрошача и поставци потрошачке матрице на своје место, што је важно када буде изграђена фабрика воде, јер вода која није наплаћена тада би представљала озбиљнији трошак него сада. Очекујем да до 2019. године посао око изградње фабрике воде буде завршен.

У години која је на измаку, поред сумирања резултата старе, праве се и планови за наредну годину. Шта је ЈП „Кикинда“ планирало у погледу пословања за 2017?

Велике инвестиције тек предстоје у години пред нама, у сарадњи са локалном самоуправом и покрајином. Све инвестиције раде се у циљу прилагођавања постојеће мреже како би могла да се прикључи на фабрику воде, а други део инвестиција биће усмерен ка што већем смањењу губитака на мрежи. Следеће године планирамо инвестиције на реконструкцији 5 километара водоводне мреже које можемо да поделимо у две групе: инвестиције до 500 метара које ће ЈП „Кикинда“ радити самостално, и замена цеви у дужини преко 500 метара које ће бити додељене приватном сектору који тај посао ради јефтиније од нас. Уопште, цела идеја пословања предузећа усмерена је ка томе да свугде где постоји приватна иницијатива буде омогућено да и приватни сектор ради, што је у складу са идејом смањења броја запослених у јавном сектору. Штитићемо интересе предузећа и све што можемо ћемо да outsorce-ујемо ради смањења трошкова, да би нам остао капитал који ћемо да улажемо назад у мрежу. Да се не би поновила грешка из старих предузећа, јер све анализе које смо урадили показале су да је раније све одлазило на плате, одржавање социјалног мира, а да ништа није улагано даље у систем. Тако су се „појеле“ не једна, него више фабрика воде. Планирамо изградњу и два бунара за чије улагање ће бити потребно око 100 хиљада евра. Улагања ће бити и у погледу аутоматизације преосталих девет бунара у селима, на увођењу контроле-SCADA система на тим бунарима.
Са Републичком агенцијом за развој имамо потписан уговор за изградњу станова у Блоку Д2 у Микронасељу, на месту некадашњег напуштеног градилишта. Искрено се надам да ћемо следеће године, уколико нам буду одобрена средства, почети изградњу новог стамбеног објекта. Реконструкција главне пијаце, такође је један од приоритета.

Реконструкција пијаце у центру града најављена је за 2016. годину, међутим, како је речено, радови ће почети са првим лепшим данима у 2017. Шта подразумева пројекат изградње нове пијаце?

Радови су одложени због проблема око имовинско-правних односа два објекта која су у приватном власништву, у питању су млекара и кафана. Да бисмо све ефикасно реализовали, избегли смо процес експропријације на који власници локала имају право, што би продужило време до самог добијања грађевинске дозволе. Због тога смо ушли у процес који је договорен, а то је да се обави замена локала. Ту кочницу смо отклонили, тако да можемо да очекујемо са проласком зиме прве грађевинске радове на месту пијаце. Они су подељени у три фазе: биће изграђена зелена затворена пијаца, затворена тржница и робна пијаца. Уз помоћ локалне самоуправе, највероватније ће се реновирати и пешачки простор испред пијаце који ће се инкорпрорирати у прелепу пешачку зону коју Кикинда има данас. Из локалног буџета за реконструкцију пијаце планирано је 40 милиона динара, а за остатак ћемо аплицирати на покрајинским конкурсима.

Често се апострофирало у јавности да је у ЈП „Кикинда“ успостављен нов начин рада и да је унапређен рад служби. На који начин је то урађено?

Стање које смо затекли у службама старих предузећа карактерисала је једна доста лоша опремљеност, пре свега у погледу алата, опреме за рад, процедура и начину извештавања. Ми смо доста улагали у обуку запослених, у набавку опреме за контролу-наша Служба хитних интервенција сада снима на терену и директно уносе стање мреже и кварове путем GPS-а, сва наша возила сада имају GPS уређаје-за контролу кретања и потрошње што се подразумева у модерном пословању, аутоматизована је контрола и потрошња материјала из магацина. Све то раније није постојало. Највише се улагало у опрему, од PDA уређаја које смо купили за паркинг па до HTZ опреме. Системски је улагано и све време је праћено уз израду процедура и стандарда.