[wpml_language_selector_widget]

Деманти ЈП „Кикинда“ упућени дневном листу „Блиц“

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

ЈП „Кикинда“ је 08. јуна 2016. године дневном листу „Блиц“ послало деманти, као и решење повереника за информације од јавног значаја, међутим „Блиц“ га није објавио чиме је прекршен Закон о јавном информисању.

ЈП „Кикинда“ је 09. јуна 2016. године поново доставило захтев за објављивањем демантија дневном листу „Блиц“.

Спорни текст објављен је у „Блицу“, 07. јуна 2016. на страни 33, са насловом „Комуналци платили да се сними филм о њиховој фирми“.

Сматрамо да је објављивањем неистинитих и непроверених навода у овом тексту прекршен Закон о јавном информисању, али и Кодекс новинарске етике и то поглавља један и пет.
Текст демантија преносимо у целости:
Поштовани,
Због неистина које су објављене 7. јуна 2016. године у дневном листу „Блиц“ (стр. 33) под насловом „Комуналци платили да се сними филм о њиховој фирми“ шаљемо следеће деманте и саопштење које молимо да објавите у целости:
У тексту под насловом „Комуналци платили да се сними филм о њиховој фирми“ наведено је да „писарница не постоји у организационој шеми ЈП Кикинда“ због чега новинарка „Блица“ није могла да нам достави питања.
Указујемо, да је г-ђа Рада Шегрт физички дошла до наше управне зграде видела би и писарницу, која се налази у организационој шеми у Сектору Правних послова, комерцијале, ХР и БЗНР-а као одељење архиве и писарнице. Напомињемо да су сви медији до сада питања о пословању слали преко писарнице, те не видимо зашто би новинар вашег листа био изузетак.
У тексту је такође наведено да је повереник за информације уважио жалбу локалне телевизије ВК и наложио ЈП „Кикинд“ да у року од пет дана доставимо тражене информације.
Истичемо да је решењем повереника за информације наложено да се достави картица промета за 2015. годину за домаћинства и документа о примљеним субвенцијама и наменском утрошку истих за 2015. годину, што смо ми и учинили у законском року. Повереник није наложио да доставимо информације везане за ТВ Рубин. Указујемо да смо ми ове информације, ипак, доставили другим медијима по њиховом писменом захтеву, али не прихватамо да званична докумената достављамо преко е-маила и на основу телефонских позива.
Сматрамо да је изнетим неистинама извршено злонамерно обмањивање јавности.
Напомињемо да је више пута речено у јавности да ЈП „Кикинда“ није буџетски корисник, те да самим тим не троши новац из локалне касе, и поновићемо то још једном.
Предузеће се финансира искључиво из сопствених прихода, и регистровано је да обавља скоро све комуналне услуге, али и остале градјевинске и инжењерске услуге слободно на тржишту. Од осамдесетак услуга које предузеће може да пружи како јавном тако и приватном сектору, за свега десетак има монополски положај (водовод, канализација, закуп гробних места и пијачних тезги и сл.), за све остале услуге мора да се такмичи са другим привредним субјектима (чишћење јавних површина, одржавање зеленила, чишћење септичких јама, инжињерске услуге, изводјење грађ. радова, сахрањивање, уклањање анималног отпада и сл.). Због свега наведеног нормално је да би у циљу уштеде новца грађана, и да би предузеће било финансијски самоодрживо, исто и оглашава и такмичи са другим привредним субјектима у добијању посла.
Такође сматрамо да је потребно да јавност буде упозната и са широким асортиманом услуга које пружамо, и разним акцијама и погодностима плаћања, што јесте основа за коорпоративно деловање.

У циљу потпуног и истинитог информисања ваших читалаца, молимо вас да деманте објавите благовремено и у целости.

Мирослава Обадић
PR ЈП „Кикинда“