[wpml_language_selector_widget]

Орден цара Николаја Романова за ЈП „Кикинда“

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Руско гробље у Кикинди и званично је отргнуто од заборава откривањем споменика свима који су упокојени на том месту. У присуству највиших званичника цркве, политичких и војних представника, грађана Русије и Кикинде, Руско гробље у Кикинди постало је видљиво, баш онако како и заслужује. За заслуге на санацији и партерном уређењу гробља, ЈП „Кикинда“ уручен је орден цара Николаја Романова.

Испред спомен обележја, литургији коју су одржали митрополит тоболски и тјуменски Дмитрије и владика банатски Никанор, присуствовало је и свештенство Српске православне црквене општине у Кикинди.

После Октобарске револуције у Русији, Кикинда је била један од центара за смештај избеглица из Русије у Србији. Избеглице из Русије били су углавном школовани људи. Пресељени су овде генерали, песници, лекари, научници, козаци…

-У Југославији и Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца они су били топло примљени и Србија је за њих постала друга отаџбина. Они су овде нашли своје последње коначиште. Наша генерација дужна је да сачува успомену на њих, рекао је генерал др Леонид Петрович Решетников, директор Руског института за стратешка истраживања.

Одмах иза Железничког православног гробља, на око 2000 м2 зараслих у корову и шибљу, радници ЈП „Кикинда“ предано су радили на рашчишћавању терена трудећи се да не оштете гробове. Иницијативу за подизање споменика покренуло је Удружење грађана „Српски код“ из Београда, а финансирала их је руска фондација „Наслеђе“ уз подршку организације „Наша Србија“, СПЦ и Митрополије тобољске и тјуменске.