[wpml_language_selector_widget]

Светски дан шума – У близини Симићевог салаша ЈП “Кикинда” посадила 1.500 садница храста лужњака

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

АП Војводина је једна од најмање пошумљених регија Европе. Трећина општина и градова има пошумљеност тек нешто више од једног процента. Разлог томе је између осталог непостојање ветрозаштитних појасева, уништавање зелених површина, нелегална сеча стабала и немар. 

Због свега тога, ЈП „Кикинда“ улаже напоре да поправи овај дугогодишњи негативан тренд мале пошумљености нашег града.

Предметна парцела површине 1ха близини Симићевог салаша, пошумљава се храстом лужњаком, укупно ће се посадити 1.500 садница.

Ове сезоне остају још радови у Руском Селу и Мокрину чиме ће бити заокружене активности у овој сезони ге је укупно пошумљено 14 хектара шума и око 17.000 садница претежно храста лужњака и багрема. ЈП “Кикинда” је морала да обнови и 5 хектара које је оштећено у Башаиду након ширења пожара са депоније.

Такође, у сарадњи са градским Секретаријатом за заштиту животне средине урађено је озелењавање простора око постројења за прераду отпадних вода и додатно озелењено градско гробље који су у саставу нашег предузећа.

У наредним месецима очекује се усвајање нове Основе газдовања шумама за период 2023-2032. за газдинску јединицу ,,Кикинда” која ће обухватити око 500 ха површина што је повећање од 42% у односу на претходну Основу. Нове парцеле су добијене на бесплатно коришћење у сврху пошумљавања преко Програма заштите, унапређења и коришћења државног пољопривредног земљишта града Кикинде у претходним годинама.

У договору са Секретаријатом за заштиту животне средине и градском управом од 01.04. са радом крене Служба за одржавање шума и ветрозаштитних појасева града Кикинде за коју је ЈП “Кикинда” већ набавило потребну механизацију и радну снагу за постизање одрживости новоподигнутих засада.

Предузеће ће наставити да сарађује и учествује у Конкурсима за шуме Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и на доступним иностраним конкурсима.

Овим путем апелујемо на све грађане, посебно оне који се баве пољопривредом у близини нових засада како шума тако и ветрозаштитних појасева да пазе на саднице и да не спроводе третмане хербицидима у близини засада и ветровитим данима, као и да не пале жетвене остатке и тако узрокују пожаре.