[wpml_language_selector_widget]

Данас је Светски дан вода

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Уједињене нације прогласиле су 1993. године 22. март Светским даном вода. Већ од 1993. године овај дан је почео да се обележава и временом, значај овог дана је почео да расте.

Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света.

Циљ је да се државе, владе, институције, али и појединци подстакну на акцију очувања ове драгоцености због чијег недостатка већ пати две милијарде људи. Током 20. века светска популација се утростручила док је потреба за водом порасла шест пута. У следећих педесет година очекује се да ће раст светске популације изностити 40 до 50% и заједно са индустријализацијом и урбанизацијом довешће до пораста потреба за водом, што ће имати озбиљне последице на животну средину.

Потребе за водом код одраслог човека износе у просеку од 2,5 до три литра дневно. С обзиром на то да се број становника на планети убрзано повећава, потреба за водом расте.

Истраживање рађено за потребе Републичке дирекције за воду показало је да дневни губитак воде у Србији износи 35 одсто од укупно испоручених количина воде. На годишњем нивоу то је чак невероватних 268 милиона кубних метара. По европским стандардима на водоводној мрежи су дозвољени губици до 15 одсто. Код нас је овај проценат значајно премашен.

  • Отвореном славином потрошимо 6 литара воде у минуту. Затворите славину док перете зубе!
  • Увек заврните чесму до краја! Кроз чесму која лагано капље за 24 сата истекне 36 литара воде!
  • Туширајте се уместо да се купате! Купањем потрошите 100 литара воде, док на туширање оде само 1/3 ове количине.
  • Старији типови WC котлића користе 14 литара воде за испирање. Ако их замените новим водокотлићем уштедећете до 8 литара воде!
  • Лаганим истицањем воде из WC котлића дневно се губи око 720 литара, а годишње око 260 кубика воде. Увек држите водокотлић исправан!
  • Полупразна машина за прање судова троши исту количину воде као и пуна. Потрудите се да машину за прање судова користите само кад је пуна!
  • И на најмањој пукотини од 2 милиметра, годишње се губи око 1660 кубика воде. Редовно проверавајте своје кућне инсталације и уређаје у кући, стану, згради и пословним просторијама!