[wpml_language_selector_widget]

Дигитализација гробних места и верских објеката

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Јавно предузеће за комуналну инфраструктуру и услуге „Кикинда“ привело је крају најављену дигитализацију гробних места и верских објеката. Циљ је да се успостави јединствени регистар гробља и гробних места, како би се путем интернета омогућила њихова лака претрага, а погребне услуге, као једна од делатности ЈП “Кикинда”, учиниле транспарентнијим грађанима. Претрага података и приказ информација о гробним местима је бесплатна.

Нова услуга коју је ЈП за комуналну инфраструктуру и услуге „Кикинда“ омогућило грађанима Кикинде је дигитализација гробних места у ГИС-у (Географски информациони систем), као и дигитализација верских објеката. Разлог за увођење овакве услуге узрокован је чињеницом да до сада није постојала мапа гробних места, нити могућност да на једном месту грађани имају ажуриране податке о закупу гробног места, броју слободних места, о информацијама ко је сахрањен на одређеном гробу и сл.

ГИС је рачунарски систем намењен за управљање просторно оријентисаним подацима на основу којих ће у будућности моћи да се изврши јавни увид у гробна места и верске објекте у Кикинди.
Информације које су јавно видљиве су: име, презиме, година рођења, година смрти, гробље, парцела, број гробног места, увид у ценовник погребних услуга, планиране сахране (датум и време) и претрага верских објеката (локација, адреса, контакт телефон и сл.).

Пуно интерактивно коришћење мапа биће могуће у наредном периоду, с обзиром да овакав вид пружања информација захтева стално унапређивање система. Сви потребни подаци могу да се виде на интернет адреси: http://gisgroblje.jpkikinda.rs/apps/groblje/