[wpml_language_selector_widget]

Градски пси – спровођење програма “ухвати-стерилиши-пусти”

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

ЦНР програм је најбољи и најсвеобухватнији начин контроле уличних паса. То је хуман програм који подразумева хватање уличног пса, његову стерилизацију, вакцинисање и пуштање у његово природно станиште, на јавну површину. Након стерилизације пси су питомији и самим тим лакше их је удомити.

У четвртак, 23. фебруара на територији Града Кикинда биће пуштено укупно 8 паса који су прошли програм „ухвати-стерилиши-пусти“, а у Банатском Великом Селу биће пуштен 1 пас. Они ће као што смо већ најавили бити обележени огрлицом зелене боје на којој ће писати ГРАДСКИ ПАС. 

За почетак биће постављене две кућице које су израђене од стране ЈП „Кикинда“. Једна ће бити постављена у Микронасељу, на излазу из града, на локацији старе пупме, а друга у кругу ЈП “Кикинда”.

У наредном периоду биће враћени и пси који су прошли програм ЦНР, а уклоњени су са територија осталих општина, уз предходну координацију и договор са надлежним службама истих.

Истраживања показују да ако се око 70% паса на једној територији стерилише имаћемо нулту популацију, али ту морамо да поменемо значај одговорног власништва, јер се у пракси врло често дешава да по позиву уклонимо са јавних површина псе који се испоставе да су власнички.

Пси нису агресивни, јер су прошли кроз програм, урађена је процена карактера и социјализација, потпуно су очишћени од паразита и нема потребе да грађани страхују за безбедност.

Понављамо такође да сви заинтересовани грађани који желе да удоме псе могу да се обрате служби зоохигијене где ће их запослени упутити у даљу процедуру.