[wpml_language_selector_widget]

ЈП „Кикинда“ помогло истраживање на археолошком налазишту

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

На археолошком локалитету од великог историјског и културног значаја-Иђош-Градиште, у току је геомагнетно снимање терена које ће показати где се тачно налазе остаци културе млађег каменог (неолита) и бронзаног доба која се налазила на овом тлу пре 6.500 година или 4.500 године пре нове ере.

Захваљујући ЈП „Кикинда“ које је рашчистило терен и власнику фирме из Немачке, Патрику Мертлу, за седам дана биће завршено снимање овог археолошког локалитета, док је наредно чишћење терена планирано за пролеће 2016.

На простору тзв. Ђуричиног града налази се богато археолошко налазиште са густо распоређеним стамбеним објектима. Тиме су потврђени резултати геомагнетних снимања на 1,5 хектар урађених прошле године средствима Министарства културе.

На наше велико задовољство фирма за археолошка истраживања у власништву Патрика Мертла из Немачке понудила се да без икакве накнаде уради снимање целог локалитета, што смо оберучке прихватили. Захваљујући ЈП „Кикинда“ успели смо да урадимо рашчишћавање терена и снимање је почело са првим даном новембра. Досадашњи резултати су одлични, рекла је директорица Народног музеја Кикинда, Лидија Милашиновић.

ЈП „Кикинда“ одазвало се молби Народног музеја да раскрчи и очисти део археолошког локалитета Иђош-Градиште.

– С обзиром да је ово осетљиво тло морали смо строго да пазимо како не бисмо оштетили горњи слој испод 10 центиметара, због близине самих ископина. Ангажовали смо багер са тарупом за кошење траве и шибља, нисмо смели да користимо неку тежу механизацију. Очишћено је око 1 хектар терена, а на пролеће наредне године настављамо са рашчишћавањем овог археолошког налазишта, нагласила је PR ЈП „Кикинда“, Мирослава Обадић.

Цео археолошки локалитет Иђош-Градиште простире се на око 14 хектара, али су досадашња снимања показала да и у његовој непосредној близини постоје трагови неолита и бронзаног доба што указује да је површина овог налазишта већа од 20 хектара.