[wpml_language_selector_widget]

ЈП „Кикинда“ уредило простор Руског гробља: О пријатељству са Русијом сведоче и гробови

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Завршена обнова Руског гробља захваљујући радовима ЈП „Кикинда“ на уређењу и хортикултурном оплемењивању овог простора. Епископ банатски Никанор и највиши руски црквени великодостојници служили су у суботу, 13. маја, помен палим руским војницима, а положени су и венци на споменик руској емиграцији

Недалеко од Железничког, налази се Руско гробље, на месту где леже спомен остаци руских емиграната пребеглих након Октобарске револуције у Србију, који су своје коначиште једним делом  пронашли у Кикинди. Обриси гробова белогардејаца, углавном интелектуалаца који су се упокојили на овом месту, назирали су се још прошле године, када је Удружење грађана „Српски код“ ангажовало ЈП „Кикинда“ да раскрчи густо шибље, коров и друго растиње на око 2000 м2. Све је то морало пажљиво да се очисти како се гробови не би оштетили. Овај мукотрпан посао поверен кикиндском комуналном предузећу завршен је у року, а педесетак гробова, након пола века, добило је статус какав заслужује- да буду видљиви и на понос будућим генерацијама које их нису заборавиле.

Поред тога, ЈП „Кикинда“ уредило је овај простор постављањем травног тепиха, садњом цвећа, бетонирањем стазе до централног спомен обележја који су исклесали познати грузијски мајстори, а постављено је маја прошле године. Једном речју, ЈП „Кикинда“ оплеменило је простор на Руском гробљу и ове године-постављањем стазе ка спомен обележју припадницима Црвене армије изгунулим у Другом светском рату, проширењем већ постојећих стаза, постављањем клупи и садњом цвећа.

За заслуге на санацији и партерном уређењу гробља, ЈП „Кикинда“ прошле године уручен је орден цара Николаја Романова.

Подизање споменика и уређење, као и одржавање Руског гробља које је поверено ЈП „Кикинда“, финансира руска фондација „Наслеђе“ уз подршку организације „Наша Србија“, СПЦ и Митрополије тобољске и тјуменске.

Овогодишњу бројну руску делегацију предводили су, у оквиру дводневне манифестације „Дани Русије у Кикинди“, председник удружења „Двоглави орао“, генерал Леонид Петрович Решетњиков, посланик руске Думе и председник Одбора за физичку културу, спорт, туризам и омладину, Михаил Владимирович Дегтјаров, као и председник Друштва за очување успомене на царску гарду, кнез Александар Трубецкој.