Kikinda dobija lepši trg

PODELITE VEST NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Na nedavno održanom  26. Međunarodnom salonu urbanizma koji se tradicionalno organizuje u Nišu, Javno preduzeće za komunalnu infrastrkturu i usluge „Kikinda“ predstavilo je idejni urbanistički projekat trga ispred foajea Narodnog pozorišta u Kikindi (autori: doc. dr Danilo S. Furundžić, d.i.a., Vladimir Vujović, m.i.a., Jelena Marić, m.i.a).

Projektovana urbanističko-prostorna celina, sa otvorenim dvorišnim prostorom  ispred budućeg foajea Narodnog pozorišta Kikinda, predviđa da se oživi i očuva dugogodišnja tradicija trga, kao mesta društvenih i kulturnih zbivanja u Kikindi.

Sredinom naredne godine, centar Kikinde dobiće novi, lepši izgled, zahvaljujući planiranom novoizgrađenom ulazu u zgradu Narodnog pozorišta.   Do kraja novembra očekuje se dobijanje građevinske dozvole, kako za novi foaje, tako i za parterno uređenje, a završetak radova planiran je najkasnije do leta 2018., rekao je Vladimir Vujović iz JP „Kikinda“ i jedan od autora ovog projekta.

Projektom je predviđeno da otvoreni dvorišni prostor, nakon probijanja bočne fasade zgrade i dogradnje foajea, postane gradski trg u pešačkoj zoni. Urbanističkim projektom najpre je planirana izgradnja samog foajea, dok je sređivanje parternog dela ispred objekta predviđeno pred sam završetak radova. Ideja je da se ove dve celine povežu i nakon realizacije, spoje u jednu. Radovi će biti izvođeni paralelno, kako bi ceo prostor što pre dobio svoj pravi izgled.

U foajeu će biti smeštena biletarnica, lobi prostor, galerija. On je osmišljen kao otvoreni prostor, a svi sadržaji biće mobilni, kako bi mogao da se koristi za različite namene – izložbe, simpozijume, kulturno-društvene događaje.

– Površina dela katastarske parcele na kojoj je predviđena izgradnja foajea Narodnog pozorišta u Kikindi je 432 m2. Bruto izgrađena površina samog objekta foajea je 168 m2, dok planirani plato ispred zauzima oko 264 m2, objašnjava Vujović.

Značajan deo ovog projekta predstavlja rešenje uređenja parternog dela, kojim će se obezbediti prostor bez barijera sa mogućnošću slobodnog kretanja osoba sa posebnim potrebama, što je na prvom mestu povezano sa čulom dodira. Nove šare namenjene parteru (popločanju) koje su razvijene imaju dvojaku funkciju, pozitivno dejstvo na dva čula, dodira i vida.

Planirano uređenje celine biće realizovano u dogovoru sa upravom pozorišta, kako se ne bi remetila pozorišna sezona.

Kontakt pozivnog centra

Adresa: Iđoški put 4, Kikinda

Telefon: 0230/422-760

Elektronska pošta: call.centar@jpkikinda.rs

Prijavite se na mailing listu

Ne propustite ni jednu novu vest sa našeg sajta