[wpml_language_selector_widget]

Кикинда добија лепши трг

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

На недавно одржаном  26. Међународном салону урбанизма који се традиционално организује у Нишу, Јавно предузеће за комуналну инфрастрктуру и услуге „Кикинда“ представило је идејни урбанистички пројекат трга испред фоајеа Народног позоришта у Кикинди (аутори: доц. др Данило С. Фурунџић, д.и.а., Владимир Вујовић, м.и.а., Јелена Марић, м.и.а).

Пројектована урбанистичко-просторна целина, са отвореним дворишним простором  испред будућег фоајеа Народног позоришта Кикинда, предвиђа да се оживи и очува дугогодишња традиција трга, као места друштвених и културних збивања у Кикинди.

Средином наредне године, центар Кикинде добиће нови, лепши изглед, захваљујући планираном новоизграђеном улазу у зграду Народног позоришта.   До краја новембра очекује се добијање грађевинске дозволе, како за нови фоаје, тако и за партерно уређење, а завршетак радова планиран је најкасније до лета 2018., рекао је Владимир Вујовић из ЈП „Кикинда“ и један од аутора овог пројекта.

Пројектом је предвиђено да отворени дворишни простор, након пробијања бочне фасаде зграде и доградње фоајеа, постане градски трг у пешачкој зони. Урбанистичким пројектом најпре је планирана изградња самог фоајеа, док је сређивање партерног дела испред објекта предвиђено пред сам завршетак радова. Идеја је да се ове две целине повежу и након реализације, споје у једну. Радови ће бити извођени паралелно, како би цео простор што пре добио свој прави изглед.

У фоајеу ће бити смештена билетарница, лоби простор, галерија. Он је осмишљен као отворени простор, а сви садржаји биће мобилни, како би могао да се користи за различите намене – изложбе, симпозијуме, културно-друштвене догађаје.

– Површина дела катастарске парцеле на којој је предвиђена изградња фоајеа Народног позоришта у Кикинди је 432 м2. Бруто изграђена површина самог објекта фоајеа је 168 м2, док планирани плато испред заузима око 264 м2, објашњава Вујовић.

Значајан део овог пројекта представља решење уређења партерног дела, којим ће се обезбедити простор без баријера са могућношћу слободног кретања особа са посебним потребама, што је на првом месту повезано са чулом додира. Нове шаре намењене партеру (поплочању) које су развијене имају двојаку функцију, позитивно дејство на два чула, додира и вида.

Планирано уређење целине биће реализовано у договору са управом позоришта, како се не би реметила позоришна сезона.