[wpml_language_selector_widget]

Кикинда у очима студената архитектуре

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Појам културног туризма Кикинде, који сједињује у себи појмове културе и туризма, посебно је био атрактиван за групу студената и професора на Архитектонском факултету у Београду из предмета „Урбани менџемент“. Свечано отварање изложбе пројекта „Културни туризам Кикинде“ уприличено је у петак, 22. априла, поред новоизграђене фонтане у блоку Ц2.

Оно што је веома занимљиво у вези изложбе „Културни туризам Кикинде“ то је да видимо наш град из перспективе младих људи који нису из Кикинде и никада нису живели у њој. Они су имали једно релативно кратко време да упознају њену историју и садашњост. Ово је прилика за нове видике: да прошлост, садашњост и будућност нашег града видимо њиховим очима.

Студенти су мапирали с једне стране спортско-рекреативне; туристичке ресурсе, а с друге стране имали су задатак да препознају потенцијале како тих постојећих ресурса, попут пешачке зоне, Штеванчеве баре, тако и све мале просторе који се већ налазе у пешачкој зони Кикинде, као и да препознају оно што су ресурси за појединачна мала домаћинства који могу да буду сервисна ствар развоја туризма, али и културног туризма, попут смештаја у сеоским домаћинствима и у граду, објаснио је ванредни професор на Архитектонском факултету у Београду, др Урош Радосављевић.

Посебну преокупацију у истраживању, студенти и професори апострофирали су на другачијој могућности коришћења Штеванчеве баре, познате и као Старо језеро. Намера је да се задржи оно што је природни потенцијал са другачијим видом рекреативног коришћења отвореног простора током читаве године.

То ће свакако представљати и додатни подстицај локалном-економском развоју у смислу атрактивних инвестиција за приватни сектор-хотела, СПА центра..., рекао је професор Радосављевић.

Шеф Канцеларије за туризам у Кикинди, Драгиша Угарчина нагласио је да се на простору блока Ц2 планира изградња пријатног амбијента за младе.

Биће ово један део предвиђен за становање, затим за тржни центар, али ће првенствено садржајно бити направљен за младе, најавио је Угарчина.

Фонтана, изложба и уопште леп амбијелнтални простор у овом најстрожијем центру Кикинде наставак је сарадње београдског водовода са ЈП „Кикинда“ која ће трајати све до оног тренутка док не зацртамо оно што смо обећали, а то је фабрика воде, истакао је заменик генералног директора ЈП „Београдски водовод и канализација“, Владо Секулић.