[wpml_language_selector_widget]

Кикинђанима исправна вода до 2019. године

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Изградња фабрике воде у Кикинди започеће у мају наредне године и биће пуштена у рад 2019. године, најављено је на конференцији за медије поводом потписивања уговора о обављању комуналних делатности у области производње и дистрибуције воде између града и ЈП „Кикинда“. Тиме се ушло у Фазу II пројекта изградње фабрике воде.

Инвестиција вредна 6 мил ЕУР финансираће се кредитом Немачке развојне банке (КfW), а она подразумева и санацију застареле водоводне мреже. Улагање ће обезбедити здраву пијаћу воду за Кикинду и околна села, најавио је градоначелник Павле Марков.

Директор ЈП „Кикинда“ Данило Фурунџић истакао је да је начин на који је задњих тридесет година била третирана дезинфекција бунара погрешан, тако да би било инжењенерски неодговорно да фабрика воде буде искључиво везана за постојеће бунаре који већ нису употребљиви.

Ранијих година саме инвестиције у мрежи нису биле спровођене у циљу изградње фабрике воде. Ми смо у предузећу дефинисали 5 завршних инвестиционих препорука у циљу унапређења различитих инжењерских делатности. Пре свега, капацитета изворишта града Кикинде, затим инвестициона препорука у циљу унапређења водоводне мреже, изградња постројења за прераду воде и сама дистрибуција воде. То су препоруке по којима ћемо да послујемо наредних 5 и више година.

Градоначелник Кикинде је истакао да се није приступило ангажовању правих, стручних лица и особа које истински желе да реше вишедеценијски проблем пијаће воде, Кикинда ни у наредних 20 година не би ништа урадила по овом питању.