[wpml_language_selector_widget]

Почела изградња фабрике воде

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

На 12. седници Скупштине града Кикинда в.д. директора Нино Жувела саопштио је да су почели дуго очекивани радови на изградњи фабрике воде.

Укупан пројекат за фабрику воде у Кикинди коштаће 11,4 милиона евра и представља највећи пројекат у претходних неколико деценија.

Прва фаза кошта 9,6 милиона евра. Од тога немачка развојна банка KFW финансира 6 милиона-30 одсто као донацију и 70 процената као кредит. Грејс период је до 2022. године.

Преостала 3,5 милиона евра обезбедила је Влада Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Извођачи радова за пројектовање и изградњу фабрике воде у Кикинди већ су уведени у посао, a почео је и да тече рок од 828 дана или две године и три месеца за сам завршетак посла.

Контрагаранцију члана међународног конзорцијума дала је „Uniha wasser technologie GMBH“, међународни призната компанија, која износи пола милиона евра што додатно осигурава квалитет технологије за пречишћавање воде.

Друга фаза радова и обухватаће реконструкцију управне зграде, приступних путева и додатне инфраструктуре.

Трећа фаза представља радове на муљној лагуни и постављање дизел агрегата.

Фабрика воде налазиће се на водозахвату Шумице, са леве стране, после кружног тока и уласка у Кикинду. Биће дуга од 120 до 150 метара. Имаће велике базене, капацитета 3.500 тоне, а током летњих месеци, грађани Кикинде више неће имати проблема са смањењем притиска или нестанком воде.