[wpml_language_selector_widget]

Пошумљавање у Банатском Великом Селу

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Територија Војводине је са 6 до 7 процената пошумљености далеко испод европског просека. Са посебно лошом статистиком у тој области заштите животне средине годинама бори се и Кикинда, која по Стратегији развоја града има само 1,16 % пошумљености. Уз податак да је тек нешто више од једног процента пошумљености, Кикинди и северу Баната требале би деценије да достигну европских 30-40 одсто. Разлог томе је између осталог непостојање ветрозаштитних појасева, уништавање зелених површина, нелегална сеча стабала и немар. Иако је само у протекле три године на територији Кикинде и околних места засађено преко 40.000 нових садница, то још увек није довољно.

Због свега тога, ЈП „Кикинда“ улаже напоре да поправи овај дугогодишњи негативан тренд мале пошумљености нашег града. У Банатском Великом Селу, ових дана је у току пошумљавање једне парцеле од 5,5 хектара. Пре самог пошумљавања радили смо педолошко испитивање земљишта у сарадњи са Институтом за низијско шумарство како би унапредили нашу постојећу шумску основу и на основу тих истраживања смо установили које врсте дрвећа ћемо посадити, а то су храст лужњак и пољски јасен, укупно 12.500 садница.

По нашем плану гајења шума парцела је била једна од доступних за пошумљавање, ово време спада у јесењу садњу, а саднице ће имати довољно времена да се адаптирају пре почетка вегетационог периода.