[wpml_language_selector_widget]

Потписан колективни уговор у комуналној делатности

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Директор Јавног предузећа за комуналну инфраструктуру и услуге „Кикинда“, Данило Фурунџић, потписао је данас појединачни колективни уговор са председником општине Кикинда и председником синдиката ЈП „Кикинда“. Потписивању су присуствовали и представници републичког и покрајонског одбора синдиката запослених у стамбено-комуналној делатности.

Овај колективни уговор је почетак сарадње новог јавног предузећа са синдикатом, то је један први корак у низу који имамо унутар предузећа, рекао је директор ЈП „Кикинда“, Данило Фурунџић, додајући да већ постоје правилници у вези са опхођењем према запосленима, понашањем на послу, као и са остваривањем њихових синдикалних права.

„Колективни уговор ће заштити раднике и обезбедити сигурност у послу којим се баве“, рекао је Фурунџић у згради СО Кикинда.

Фурунџић је уговор потписао са председником општине Кикинда, Павлом Марковим и председником синдиката ЈП „Кикинда“, Николом Војновићем.

Председник општине Павле Марков објаснио је да ће овај колективни уговор уредити и односе локалне самоуправе према комуналним предузећем, али и према самим грађанима.

„Посебна корист је што је успостављен један веома позитиван социјални дијалог између послодавца, локалне самоуправе и синдиката. Даје сигурност радницима и штити права регулисана законом, али и сигурност локалној самоуправи да ће радници боље радити чиме се штити интерес самих грађана“, истакао је Марков.

Председник Покрајинског одбора синдиката запослених у стамбено-комуналној делатности, Жика Живадиновић, истакао је да је ово велики дан за комуналне раднике.

„Идеја је да подржимо колеге комуналце и да честитамо новом директору јавног предузећа који је смогао снаге и практично на данашњи дан је потписан појединачни колективни уговор везан за ново комунално предузеће што је свакако нешто што треба поздравити“, истакао је Живадиновић, додајући да поред права које чланови синдиката имају постоје и обавезе које они треба да испуњавају, а све за циљ има бољи рад јавног предузећа.

Живадиновић је рекао да је најважнија тачка уговора да је уређена обавеза оснивача око минулог рада, тако да се сада минули рад обрачунава за све године радног стажа без обзира код ког послодавца, што је раније био велики проблем

Секретар Одбора комуналаца синдиката Србије, Дејан Јеремић, сложио се да је ово велики дан за запослене у комуналном сектору.

„Колективни уговор као подзаконсти акт је велики помак у циљу повећања права запослених у свим сегментима везаних за Закон о раду, тако да поздрављам ову иницијативу и потписивање колективног уговора“, казао је Јеремић.

Председник Већа Савеза самосталног синдиката за општине Кикинду, Чоку и Нови Кнежевац, Илија Дрљић, рекао је да је у уговору све оно што је предвиђено колективним уговором на нивоу државе, од колективних награда, преко регреса, топлог оброка…

„Коефицијент је минимална зарада и у том смислу можемо бити задовољни. Оно што је значајно је нека сигурност и када је у питању менаџмент, а и радници који су заштићени, што ће дати додатни елан да се боље извршавају радни задаци“, нагласио је Дрљић.