[wpml_language_selector_widget]

Признање Јавном предузећу “Кикинда” на 27. Салону урбанизма

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Салон урбанизма, традиционална годишња манифестација Удружења урбаниста Србије, представља смотру најзначајнијих савремених остварења у области просторног планирања и урбанистичког планирања, пројектовања и реализaције. Целокупна поставка Салона презeнтује се у градовима покровитељима и другим градовима у земљи и иностранству.

На 27. Салону урбанизма, који се одржава 8-13. новембра 2018. године у Руми, окупили су се архитекте и просторни планери и представили 132 рада у редовној конкуренцији и 30 студентских радова. Своје радове у 12 категорија су, поред учесника из Србије, изложили урбанисти из земаља бивше Југославије, Мађарске, Италије и Швајцарске.

На овогодшњем Салону, у категорији „Истраживања, студије и пројекти из области просторног и урбанистичког планирања“, за рад под називом „Инвестициона мапа Кикинде“ признање је припало Јавном предузећу „Кикинда“ и ауторима рада Данилу Фурунџићу и Владимиру Вујовићу. У раду је приказана мапа локација погодних за инвестирање унутар града Кикиндe.

Републички геодетски завод је, као пилот-пројекат, унео уступљену „Инвестициону мапу Кикинде“ у свој систем Национална инфраструктура геопросторних података (НИГП) и објавио на сајту (www.geosrbija.rs). Тако су локације погодне за инвестирање у Кикинди објављене на карти Србије.

На „Инвестиционој мапи Кикинде“ означене су локације намењене комуналној инфраструктури, индустрији, пољопривреди, администрацији, становању, култури и туризму. За инвестиционе локације Кикинде дати су расположиви геопросторни подаци, урбанистички параметри и планска докумената.

“Циљ инвестиционе мапе, пионирски створене у ЈП “Кикинда”, јесте идентификовање градских локација атрактивних за потецијалне инвеститоре. За инвестиционе локације дефинисане на мапи формирана је база података, која даје подлогe за детаљну разраду урбанистичких целина. Приказане локације показују могућност урбаног и економског развоја и јасно промовишу инвестициони идентитет Кикинде”, истакли су Фурунџић и Вујовић.

Кикинда је, због створене и уступљене инвестиционе мапе, постала прва локална самоуправа чије локације погодне за инвестирање су објављене на карти Србије. Та објава инвестиционих локација представља додатни подстицај и нову могућност за напредак нашег града.