[wpml_language_selector_widget]

Први ефекти већ у буџету

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

У новооснованом јавном предузећу ЈП „Кикинда”, које функционише од 1. маја, обједињено је пет досадашњих: Дирекција за изградњу града, Комунално предузеће „6.октобар“, Градско зеленило и пијаца, Општинска стамбена агенција и Јавна агенција за пољопривреду и малу привреду.

– Циљ обједињавања био је да се у јавни сектор убаци корпоративно управљање – каже директор ЈП „Кикинда”, Данило С. Фурунџић за новосадски „Дневник“ – Први задатак су уштеде у пословању, а амбиције су нам да грађани имају боље комуналне услуге. За две године ово може бити уређен систем у којем се јасно зна ко је за шта задужен, у којем су приходи јавни, а расходи јасни. Већ су евидентне уштеде у буџету локалне самоуправе, мање је запослених, а систем давања наредби и примедби је бржи и ефикаснији.

Јавно предузеће за комуналну инфраструктуру и услуге „Кикинда“ бави се многобројним делатностима, те је због тога и изазов већи. Управљачки систем постављен је тако да руководиоци сектора имају сопствену одговорност и да буду експерти у сегменту за који су задужени, објашњава Фурунџић:

– Намеравамо да до краја године уведемо и клизне плате, односно да постоји фиксни и варијабилни део зараде, а он ће се мерити на основу остварених циљева. До краја године план је и увођење ИСО стандарда који ће одредити ко и како ради, те које ресурсе троши.

Као највећу инвестицију нови директор најављује изградњу фабрике воде уз намеру да се дигитализује водоводна мрежа:

– Проблем пречишћавања воде није у технологији пречишћавања, него је више проблем финансијске оправданости. Имате водоводну мрежу за коју се не зна колики губитак има, у каквом је стању и како се одржава. Самим тим што ћемо да радимо на унапређењу инфраструктурне мреже, решићемо пола проблема. За изградњу фабрике воде није проблем пронаћи инвеститоре или интересне групе, али тек након што имате добру водводну мрежу на коју ћете је прикључити. Ова инвестиција била је исувише исполитизована уз нечије несразмерне финансијске амбиције – тврди Фурунџић.

Пословањем и тржишним понашањем индиректно ће се утицати на то да остаје више новца за радове. Као пример, директор наводи да ће се уместо 20 милиона динара, колико је раније издвајано за одржавање зелених површина, ове године издвојити три пута мање. Чишћење града уместо 24 милиона, коштаће упола мање. Уместо да буде буџетски потрошач, ова фирма намерава да као комунално предузеће директно наплаћује своје услуге и буде самоодржива. Добит коју оствари враћаће оснивачу, најављује нови директор.

Евидентна уштеда

Ликвидацијом пет фирми у буџету општине Кикинда остварена је уштеда од 180 милиона динара, пре свега смањењем броја запослених. У пет предузећа било их је 230, а сада 145. Просечна плата је 44.400 динара, а била је виша. Раније је исти број запослених радио у администрацији и оперативној служби, а данас је 30 одсто у администрацији, а 70 одсто у техничком сектору. Око 40 одсто запослено је на неодређено време, 60 на одређено и сви имају уговор о пробном раду од шест месеци.

– Запослени су процењивани на основу такозваног семафора. Најпре смо одређивали да ли могу да обављају конкретан посао, потом су их оцењивали руководиоци. Проверу су морали да прођу и бивши директори. Тачно 139 запослених из некадашњих фирми ради у ЈП „Кикинда“, а шесторо је новозапослених.

Доступни за примедбе

– Увели смо Call центар који ради 24 сата, али имам утисак да грађани ову фирму и даље доживљавају као наследника комуналног предузећа, те највише примедби имамо на водоводној мрежи. Упознајемо људе са свим нашим активностима, а служба хитних интервенција реагује на терену без икакве накнаде –каже директор Данило Фурунџић.