[wpml_language_selector_widget]

Радови на санацији и ревитализацији постојећих бунара

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

ЈП „Кикинда је током 2018. године инвестирала у значајан обим истражних радова на већини бунара којима управља. У том смислу изведена су тестирања и снимања бунарских конструкција, како би се утврдило физичко стање бунара, обзиром на њихову просечну старост од преко 30 година и чињеницу да никада нису плански одржавани у овом смислу.

Ове године су добијена решења за извођење радова на санацији бунара на свим извориштима за јавно водоснабдевање на територији Града Кикинде. Предвиђена је санација 25 бунара, чиме ће се бунари очистити од створених наслага и упалих предмета (песка,пумпи, дихтунга и др.), продужити њихов радни век и смањити ризик од отказивања.

Ово је први пут да се у оваквом  обиму, у било ком водоводу у Србији, спроводе овакви радови. Као и сваки технички објекат и ови бунари захтевају редовно одржавање, јер већина није чишћена никад. Издвојена су знатна финансијска средства од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду и из буџета Града. Касније ће се направити програм редовног одржавања бунара, па ће сви ови радови знатно мање коштати.

Ових дана су започети  радови на санацији бунара у Накову, који већ 15 година није у функцији. Градоначелник Павле Марков и покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду др Вук Радојевић посетили су данас Наково и уверили се да се радови одвијају планираном динамиком. Том приликом су такође истакли  да ће санација бунара повећати капацитет и квалитет снабдевања пијаћом водом као и обезбедити значајан темељ за изградњу будућег постројења за пречишћавање воде.