[wpml_language_selector_widget]

Социјални станови до краја месеца

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Изградња социјалних станова у блоку Ц2 у Немањиној улици одвија се према плану, а радови би требало да се приведу крају за мање од месец дана по завршетку завршних занатских послова.

Прва лопата бачена је 11. марта 2014. године, а предвиђени рок од око годину дана за крај изградње 15 социјалних станова у Немањиној улици незнатно је пробијен, због повремених лоших временских прилика.

Прва од планираних осам зграда на локалитету од 880 квадратних метара и 270 пословног простора, део је пројекта у којем је учествовала Општина Кикинда- „Обезбеђење стамбеног решења за становништво са средњим и ниским примањима финансирањем изградње станова за социјално становање и подршке развоју главних инструмената социјалног становања у Србији“.

Станови су углавном двособни по принципу „кључ у руке“ од 46 до 64 квадратна метра, док су само два трособна, испод којих се налазе два пословна простора.

У реализацији изградње учествују Општина Кикинда, Министарство грађевинарства и урбанизма Републике Србије и Републичка агенција за становање са укупним средствима од 64 милиона динара. За почетак пројекта обезбеђено је 15 милиона динара бесповратних средстава од надлежног министарства преко Републичке стамбене агенције, а за даље финансирање задужена је локална самоуправа у чијем власништву објекат остаје.

Након усвојене Уредбе Владе Србије о стандардима и нормативима за планирање и пројектовање, грађење и условима за коришћење и одржавање станова за социјално становање, Општина Кикинда треба да донесе правилник о додели станова на коришћење и у наредном периоду да распише конкурс.

Уредба, између осталог, прописује да за станове могу конкурисати породице са троје и више деце, парови до 45 година, самохрани родитељ који обавља самостално родитељско право, уколико немају стан или кућу у свом власништву, као и стручни, млади кадрови који нису у могућности да купе станове на тржишту.

Ред првенства доделе утврђиваће се по стамбеном статусу, висини примања, здравственом стању, степену инвалидности и броју чланова породичног домаћинства.

Према пројекту је предвиђено да се део станова које финансира Влада РС обавезно даје у закуп, а о остатку одлучује локална самоуправа-да ли ће давати у закуп или ће продавати.

Висина закупнине је такође у надлежности општине, а раније је помињана цена од 1-1,5 евра по квадрату. За евентуалну куповину тзв. социјалног стана планирано је да цена квадратног метра буде 500 евра, док је тржишна вредност 550 евра.

Завршетак завршних занатских радова, који подразумевају фарбање, кречење и лакирање, предвиђен је за крај јула, након чега би требао да се реализује још један пројекат са осам станова и два пословна простора, такође са подстицајним средствима од 15 милиона динара бесповратних средстава од ресорног републичког министарства по програму социјалног становања.