[wpml_language_selector_widget]

Све брже и ефикасније

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

На последњој седници СО Кикинда, за првог директора новог Јавног предузећа „Кикинда“, именован је Данило Фурунџић из Београда, досадашњи вршилац дужности. У новооснованом јавном предузећу, које функционише од 1. маја, сублимирана су четири јавна предузећа: „Дирекција за изградњу града“, Јавно комунално предузеће „6.октобар“, „Градско зеленило и пијаца“, Општинска стамбена агенција, као и Јавна агенција за пољопривреду и малу привреду.

Сада и званично са места директора, Данило С. Фурунџић наглашава да је циљ обједињавања био да се у кикиндски јавни сектор убаци корпоративно управљање, уз обезбеђивање квалитетнијих комуналних услуга и уштеда у пословању, што је делом већ почело да се остварује.

Идеја је и да се постави транспарентно управљање читавим системом и да трошак таквог начина рада буде мањи у односу на оно што је било и то нам је циљ који имамо у наредне четири године. Већ су евидентне уштеде у буџету локалне самоуправе, мање је запослених, а систем давања наредби и примедби је бржи и ефикаснији– навео је Фурунџић.

Према његовим речима, спектар делатности Јавног предузећа „Кикинда“, је прилично обиман и шаролик, чиме је и изазов руковођења – већи.

Управљачки систем постављен је тако да руководиоци сектора имају сопствену одговорност и да буду експерти у сегменту за који су задужени. Намеравамо да до краја године уведемо и клизне плате, односно да постоји фиксни и варијабилни део зараде, који ће се мерити на основу оствареног– навео је Фурунџић и додао да ће до краја године у овом предузећу бити успостављен ИСО стандард за мерење учинка рада и утрошка ресурса.

За највеће инвестицију ЈП „Кикинда“ у наредном периоду, најављују се изградња фабрике воде, реконструкција пијаце, комплекса гробља и дигитализација канализационе и водоводне мреже. Према Фурунџићевим речима, проблем пречишћавања воде не представља проблем у смислу на који начин је пречистити, него је како је уласком у ту инвестицију – финансијски оправадати.

Имамо водовод за који није утврђено колики су губитци на мрежи, за који се не зна у каквом је стању мрежа и како се одржава. Самим тим што ћемо да радимо на унапређењу инфраструктурне мреже, решићемо пола проблема. За изградњу фабрике воде није проблем пронаћи инвеститоре или интересне групе, али тек након што имате добру водоводну мрежу на коју ћете је прикључити. Ова инвестиција била је исувише исполитизована уз нечије несразмерне финансијске амбиције. Радићемо на томе, а почели смо дигитализацијом мреже– подвукао је Фурунџић.

Ликвидацијом пет старих фирми у буџету општине Кикинда остварена је уштеда од 180 милиона динара. Након што су сагледане све делатности којима ће се бавити ЈП „Кикинда“ урађена је систематизација радних места, разговарано је са свим запосленима у Агенцији и четири јавна предузећа, са циљем да се што више њих ангажује у раду новог. Оснивањем ЈП „Кикинда“, многа радна места су се преклопила, па је број возача секретарица и других запослених било потребно далеко мање у односу на то колико их је било у пет правних субјеката.

Више пара у буџету остало је, пре свега, смањењем броја запослених. У пет фирми било их је 230, а сада 145. Просечна плата је 44.400 динара, а била је виша, док је структура запослених боља с обзиром на то да је био исти број запослених у администрацији и оперативној служби. Данас је, од укупног броја радника, 30 одсто у администрацији, а 70 у техничком сектору. Око 40 одсто запослено је на неодређено време, а 60 на одређено, а сви имају уговор о пробном раду од шест месеци. Они који су остали да раде процењивани су на основу такозваног „семафора“. Најпре смо одређивали да ли могу да обављају конкретну делатност, потом су оцене давали бивши и на крају нови руководиоци.

Примера ради, госпођа са шестим степеном која је била сервирка, сада ради у правној служби, али било је и обрнутих ситуација– наводи Фурунџић.

Тачно 139 запослених из некадашњих фирми ради у ЈП „Кикинда“, а шесторо је новозапослених, од којих је двоје из Београда. У зависности од потреба, директор каже да ће број запослених бити повећаван, или пак смањиван.

Фурунџић напомиње да ће се новим начином пословања и тржишног понашања индиректно утицати на то да у буџету остаје више новца за инвестиције. Тако се за пример наводи одржавање зелених и јавних површина за шта је претходних година издвајано око 20 милиона динара. Сада је планирано три пута мање средстава, а за знатно већу површину и обим послова.

Од ранијих фирми које су оптерећивале буџет својим платама, ми смо сада предузеће које није буџетски корисник него комунално предузеће које директно наплаћује своје услуге и само је одрживо. Добит коју остварујемо враћамо оснивачу и зато ћемо ове године радити и на инвестицијама и на друштвено корисним акцијама – рекао је Фурунџић и најавио да ће с тим у вези, осим игралишта у Великом парку, бити изграђено и једно у центру града.

Упитан да да предвиђање о томе како ће све да функционише у наредном периоду, директор Фурунџић рекао је да ново ЈП „Кикинда“, за две године, види као фирму са уређеним системом у којем се јасно зна ко је за шта задужен у којем су приходи јавни, а расходи јасни.

 

CALL ЦЕНТАР

У новом предузећу уведен је центар за позиве и пружање информација који ради 24 сата. Према речима директора, утисак је да грађани ову фирму и даље доживаљавају као наследника Комуналног предузећа, јер се највишепозива и примедби односи на водоводну мрежу. Служба хитних интервенција реагује на терену без накнаде.

 

НЕКАДАШЊИ ДИРЕКТОРИ НА НОВИМ ЗАДУЖЕЊИМА

И бивши директори јавних предузећа пролазили су тест и уколико су га прошли примљени су у нову фирму. Тако је некадашњи директор Стамбеног Милорад Мандић, постављен за руководиоца сектора инвестиција, Даница Сантовац из Дирекције једна је од двоје људи који се у ЈП „Кикинда“ баве интерном контролом и ревизијом и бави се искључиво контролом финансија и уговора. Бивши директор „Аутопревоза“ Мирослав Кресоја, члан је тима за интерну контролу и ревизију и он води рачуна о томе да ли се поштују радне листе и ИСО стандард. Живко Попадић из „Комуналног“, именован је за шефа Одељења за водовод и канализацију.