[wpml_language_selector_widget]

Ускоро фабрика воде по највишим европским стандардима

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

У Кикинди ће бити изграђена фабрика воде за уклањање арсена и органских материја из воде за пиће, а вредност пројекта је шест милиона евра.

Градоначелник Кикинде Павле Марков и директор ЈП „Кикинда“ Данило Фурунџић данас су у Влади Републике Србије потписали уговор о изградњи фабрике воде у Кикинди вредан шест милиона евра који се реализује у сарадњи са немачком развојном банком КFW. Реч је о кредиту на 15 година са грејс периодом од 5 година и каматом од 1,1 одсто.

Са представницима банке КFW уговор су потписали и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Душан Вујовић и директор за комуналну инфраструктуру за југоисточну Европу и Турску из централе КFW банке у Франкфурту Кирк Милнер.

Потписани су уговори за реализацију пројеката водоснабдевања у четири локалне самоуправе у Србији, која ће решити питање воде за око 125 хиљада грађана, вредност пројекта је 17 милиона евра. Програм се реализује у сарадњи са немачком развојном банком КFW и градиће се нова фабрика воде у Кикинди, биће проширена једна постојећа у Врбасу (4,1 милион), а поред Кикинде градиће се нови цевоводи, мењаће се дотрајала водоводна мрежа и у Књажевцу (4,5 милиона) и Параћину (3,45 милиона).

Градоначелник Павле Марков истакао је да је овај уговор значајан за наш град јер је Кикинда међу срединама која има највећи проблем са пијаћом водом.

Проблем са пијаћом водом Кикинда има тридесетак година и до данас врло мало је урађено да би се он решио. Захвалио бих Влади Србије и министарствима што су нам помогли да дођемо до најбољег решења за наше проблеме. Сада можемо да планирамо и временски оквир изградње фабрике и замену водоводне мреже у граду -рекао је Павле Марков.

Потписивање уговора је значајно за унапређење сарадње две земље рекао је Кирк Милнер, директор за комуналну инфраструктуру за југоисточну Европу и Турску из централе КФW банке у Франкфурту:

Посебно тешка ситуација је у Кикинди, тако да сам сигуран да ћемо проблем са којима се срећу мештани овог града успети да решимо.

Потписивању уговора присуствовао је и немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман који је рекао да је од 2000. године Немачка обезбедила кроз развојну помоћ више од милијарду и по евра Србији, и да је од тога део био намењен водоснабдевању и пречишћавању отпадних вода.

– Ово је конкретан пример добре сарадње, а кроз овај пројекат ћемо за 200.000 грађана Србије обезбедити приступ здравој, пијаћој води.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је са представницима локалних самоуправа потписала уговоре, рекла је да ће за 10 дана на седници Владе бити речи о донацији КФW банке од 6,5 милиона евра за чишћење Палићког језера.