[wpml_language_selector_widget]

Уведено аутоматско хлорисање бунарске воде у 6 сеоских месних заједница

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Након Мокрина, Банатске Тополе и Руског Села, ЈП „Кикинда“ завршило је увођење аутоматске дезинфекције бунарске воде у још три села: Иђошу, Сајану и Башаиду. Иако је првобитно одређено да се до краја године овакав начин хлорисања воде уведе у 5 месних заједница, успели смо да га спроведемо у 6 села, чиме смо заокружили овогодишњи план и ван очекиваног. У плану предузећа је да у 2017. години тако функционишу бунари у свим месним заједницама.

У односу на ранији период када се Жавелова вода додавала директно у бунар чиме је нарушена конструкција бунара, хлор-диоксид се пушта искључиво у цевовод. Још неке од предности оваквог начина дезинфекције воде су што се хлор-диоксид аутоматски дозира и не производи никакве нус продукте, а микробиолошка неисправност воде може успешно да се сузбије.

Након увођења аутоматског дозирања дезинфекционог средства у свим сеоским бунарима, ЈП „Кикинда“ планира да угради „SCADA“ систем којим ће компјутерски бити повезане све информације о њиховом раду и управљању. На тај начин ће се пратити сви параметри, као и рад свих уређаја постављених у матичним бунарима.