[wpml_language_selector_widget]

Значајно смањена микробиолошка неисправност воде

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Након што је ЈП „Кикинда“ увело аутоматску дезинфекцију бунарске воде у шест села града Кикинде (Мокрин, Банатска Топола, Руско Село, Сајан, Иђош и Башаид), микробиолошка неисправност пијаће воде значајно је смањена са око 25 на чак 7 одсто. Ово су подаци од маја, када је уведено прво аутоматско хлорисање, до октобра 2016. године, Завода за јавно здравље Кикинда. Проценат микробиолошке неисправности воде који је смањен у наведеном периоду недвосмислено показује да је аутоматска дезинфекција бунарске воде дала резултате и да је умногоме делотворнија и прецизнија од некадашњег мануелног хлорисања.

Аутоматско дозирање хлор-диоксида боље је из више разлога: Некада се дезинфекција бунарске воде обављала Жавеловом водом која је нарушила конструкцију бунара, док се сада хлор-диоксид додаје само у цевовод, тако да је микробиолошку неисправност могуће успешно смањити, јер се аутоматски дозира и не производи нус продукте.

У плану је да у 2017. години на овај начин ради још 9 бунара у месним заједницама града Кикинде, као и да се угради тзв. „SCADA“ систем којим ће компјутерски бити повезане све информације о раду бунара и њиховом управљању.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Пријавите се на маилинг листу

Не пропустите ни једну нову вест са нашег сајта