[wpml_language_selector_widget]

Значајно смањена микробиолошка неисправност воде

ПОДЕЛИТЕ ВЕСТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Након што је ЈП „Кикинда“ увело аутоматску дезинфекцију бунарске воде у шест села града Кикинде (Мокрин, Банатска Топола, Руско Село, Сајан, Иђош и Башаид), микробиолошка неисправност пијаће воде значајно је смањена са око 25 на чак 7 одсто. Ово су подаци од маја, када је уведено прво аутоматско хлорисање, до октобра 2016. године, Завода за јавно здравље Кикинда. Проценат микробиолошке неисправности воде који је смањен у наведеном периоду недвосмислено показује да је аутоматска дезинфекција бунарске воде дала резултате и да је умногоме делотворнија и прецизнија од некадашњег мануелног хлорисања.

Аутоматско дозирање хлор-диоксида боље је из више разлога: Некада се дезинфекција бунарске воде обављала Жавеловом водом која је нарушила конструкцију бунара, док се сада хлор-диоксид додаје само у цевовод, тако да је микробиолошку неисправност могуће успешно смањити, јер се аутоматски дозира и не производи нус продукте.

У плану је да у 2017. години на овај начин ради још 9 бунара у месним заједницама града Кикинде, као и да се угради тзв. „SCADA“ систем којим ће компјутерски бити повезане све информације о раду бунара и њиховом управљању.